PaNaNet+ projekt

"Fenntartható természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása Nyugat-Pannónia védett természeti területeinek hálózatában. ATHU3"

Fenntartható természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása Nyugat-Pannónia védett természeti területeinek hálózatában.

Rövid összefoglaló:
Ausztria és Magyarország közös természeti örökségét Nyugat-Pannónia térségében Európa-szerte egyedülálló sokféleség jellemzi, amely a topográfiai és éghajlati tényezőknek köszönhetően egész évben átélhető, a lehetőségek olyan tárháza, amelynek hasznosítása idáig csak részben történt meg. A projekt legfőbb céljai ezért egyrészt ennek a természeti örökségnek a koordinált hasznosítása védett természeti területeket képviselő szervezetek - 2008 óta működő - hálózatának alapjain, akik kiváló kapcsolatot ápolnak a regionális fejlesztés kulcsszereplőivel, másrészt a fenntartható, határon átnyúló, akadálymentes és innovatív természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása. Mindemellett a fontosabb projektcélok a védett területek látogatóprogramjainak minőségi és mennyiségi közös továbbfejlesztése, a természet-turizmus közös értelmezésének kialakítása, kiegészítő környezeti nevelési, szemléletformálási tevékenységek, a fogyatékkal élők számára a programok és infrastruktúrák fejlesztése, valamint a turisztikai szervezetek szorosabb bevonásával a természetturisztikai szezon meghosszabbítása. A projektpartnerek a határ mindkét oldalán rögzítik a természetturisztikai kínálatfejlesztés konkrét szükségleteit azért, hogy azok alapján közös megközelítési módot határozzanak meg és közös marketing tevékenységet folytassanak a kínálatok jövőbeni pozícionálására és kialakítására. Mindkét ország, illetve a régiók turizmusstratégiája szerint nem férhet kétség az érintetlen természet jelentőségéhez marketing szempontokból – magas tehát a hajlandóság az új természeti élmény kínálatok célcsoportok irányába történő kommunikációjára. Ezzel nemcsak határon átnyúló, hanem ágazatokon átívelő (természetvédelem – turizmus – képzés) együttműködés jön létre, amelyből a határtérség minden szakterülete hasonlóképpen profitálhat.

Az ŐNPI részéről megvalósuló tevékenységek:
• Szalafő, Pityerszer természetismereti és népi hagyományok öko-aktív élményközpontjának kialakítása
• PaNaNet-újság kiadása
• Kétnyelvű PaNaNet társasjátékok készítése
• Közös tanulmányutak szervezése Emilia-Romagna tartomány térségébe és Montenegróba
• Térségeken- és határos átívelő diáknapok szervezése
• Őrségi Lepkekaland rendezvény
• Tájművészeti alkotások létrehozása
• E-bike-ok beszerzése

Vezető partner:
Regionalmanagement Burgenland GmbH


Partnerek:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Burgenland Tourismus

Projekt költségvetése: 2.739.516 EUR
ŐNPI: 475.446,00 EUR

Projekt időtartama:  2016. május 1. – 2021. december 31.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu