Szarvasmarha telep felújítása, korszerűsítése

KEOP-3.2.0/11-2012-0029

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a projekt keretében trágyatárolók, szénatárolók építését, az épületeket összekötő térbetonok, utak, zúzott útburkolatok kialakítását valósította meg.

A beruházást az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja 109 millió forinttal támogatta.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tíz éve tenyészti a Nyugat-Dunántúlon kialakult és egykor nagy számban elterjedt magyartarka szarvasmarhát. Az állattartás célja a mára megritkult, őshonos háziállatunk megőrzése mellett a Nemzeti Park lepkékben, virágzó növényekben gazdag réteinek fenntartása is. A rétek megőrzéséhez ugyanis nélkülözhetetlenek a legelő és lekaszált szénát fogyasztó állatok.

Az új istálló körül az állatok és az őket kiszolgáló nemzeti parki munkatársak, munkagépek közlekedéséhez betonburkolatú, csúszásmentes térfelületek, illetve közlekedőutak készültek. Az istállóban keletkező trágya szakszerű kezelésére trágyatárolók, az állatok takarmányát jelentő széna tárolására szénatárolók épültek. Felújításra került a tüzivíz tározó, a külső védelem érdekében pedig kerítés létesült.

A száz állat befogadására alkalmas istálló kapcsolódó létesítményeinek megépítésével megnyílt a lehetőség az igazgatóság szarvasmarha törzsállományának bővítése előtt. A gyarapodó létszámú legelő állatállomány egyre több gyepterület szénáját tudja hasznosítani, melynek következtében ápoltabb, virágos rétekben egyre gazdagabb lesz az őrségi táj. A legelő állatoknak köszönhetően meg tudjuk őrizni az őrségi táj értékeit és harmóniáját, amellyel a pihenni vágyóknak a teljes kikapcsolódás, feltöltődés lehetőségét biztosítja az Őrségi Nemzeti Park.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu