Az Őrségtől a Vendvidékig

Új látnivalókkal gazdagodtak az Őrségi Nemzeti Park települése

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság partnereivel közösen 241 millió Ft Európai Uniós támogatást használt fel turisztikai infrastruktúra fejlesztésére. A napokban záruló program során mintegy 20 különböző beruházást valósítottak meg és létrehoztak egy egységes turisztikai bemutató övezetet a nemzeti parkban. 

Széleskörű összefogás – egységes megjelenés
Az igazgatóság a nemzeti park kilenc településének önkormányzatával fogott össze, hogy közösen valósítsák meg fejlesztési elképzeléseiket. Azokat a településeket vonták be a projektbe, amelyek mindeddig nem rendelkeztek a turistákat fogadó létesítményekkel és önállóan nem is tudtak volna ezekre pályázni. Az összefogás révén sikerült a nemzeti park keleti és nyugati szélét összekapcsolni a látogatók eligazodását segítő egységes táblarendszerrel és információs pontokként szolgáló, egységes kivitelű turistapihenőkkel. Az összefogás kifejezett célja volt a Rábavidék szlovén ajkú településeinek bekapcsolása a nemzeti park turisztikai kínálatába.

Kilátók, tanösvények, információs központ
A pályázat támogatásával két új kilátó létesült. Hét új tanösvény hálózza be a nemzeti park területét, a Szőcei Tőzegmohás Láptól a Hármashatár erdőségéig. A helyben élőket is szolgálják a településeken létrejött szabadidőparkok és a közösségi rendezvényeknek is helyet biztosító füveskert-teaház. A nemzeti park igazgatóság Apátistvánfalván létrehozott egy Ökoturisztikai Információs Centrumot, melynek célja a látogatók gyors és lényegre törő informálása, a kihagyhatatlan őrségi helyek, látni-, átélni-, és kóstolnivalók felvillantása.
A beruházások 2010. és 2013 között zajlottak, a projekt 2013 szeptemberében zárul le. A projekt a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program támogatásával valósult meg.

Partnerek:
A projekt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság gesztorságával, a Magyar rábavidék és több őrségi település önkormányzatainak, valamint a Naturpark Térségfejlesztési Kht és az Országos Szlovén Kisebbségi Önkormányzat összefogásával valósul meg.
Pályázati partnerek
Alsószölnök, Apátistvánfalva, Felsőszölnök, Hegyhátszentjakab, Kétvölgy, Orfalu, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Szakonyfalu önkormányzatai, valamint a Natúrpark Térségfejlesztési Kht.
Támogató partner
Országos Szlovén Kisebbségi Önkormányzat.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu