Európai Zöld Öv Természetismereti Ifjúsági Csere Program

Nature Conservation Youth Exchange Programme along the European Green Belt

Teljes költségvetés: 10 916 Euro

Projekt kategóriája: KA152-YOU - Mobility of young people

Projekt időtartama: 2022.07.24. – 2022.07.30

Projekt hét: 2022.07.24. – 2022.07.30

Project Reference: 2021-2-HU01-KA152-YOU-000040838

Program neve: Erasmus+

Vezető partner: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Partnerek:

- AsociatiaEcoRodna – Romania - www.ecorodna.ro
- BUNDjugend Thüringen (Jugend im Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland – Germany - www.bund-thueringen.de

Természetvédelmi ifjúsági csereprogramot szervezünk két európai partnerszervezettel együttműködve.
A projekt célja egy 7 napos program lebonyolítása, ahol a németországi, romániai és magyarországi résztvevők megismerkedhetnek az Őrségi Nemzeti Park magyar-szlovén-osztrák határhoz közeli területével. A jelenlévőknek lehetőségük nyílik megismerkedni a vasfüggöny miatt érintetlenül maradt változatos növény- és állatvilággal, valamint megtekinthetik a kulturális emlékeket. A résztvevők közvetlenül a természetben tapasztalhatják meg az emberi beavatkozás hatását, és lehetőségük nyílik olyan helyekre is ellátogatni, amelyek évtizedekig szinte lakatlanok voltak. A résztvevők megismerkedhetnek az aktuális természetvédelmi kezelési gyakorlatokkal és a helyi kézműves hagyományokkal.

A program középpontjában a természet adományainak feltárása, megismerése és bemutatása áll, különös tekintettel a gyepekre. A jelenlévőkkel közösen felfedezzük, hogy az Őrségi Nemzeti Park gyepjei mit kínálhatnak az állatállomány takarmányozása mellett. A résztvevők megismerkedhetnek az ehető növényekkel, fűszernövényekkel, beporzó rovarokkal, valamint a hagyományos kötéstechnikával. A fiataloknak lehetőségük lesz saját ötletekkel előállni, kifejleszteni vagy akár elkészíteni ezeket a termékeket. A projekt eredménye a helyi hagyományoknak megfelelő fűszer- és gyógynövénykert kialakítása lesz.
Mindhárom országból 6 résztvevőt és 1 facilitátort keresünk csoportvezetői szerepkörbe. Résztvevők esetén 18 és 25 év közötti, természetvédelem iránt elkötelezett fiatalok jelentkezését várjuk, akik szakmai tudásuk bővítése céljából részt vesznek a programban. Céljaik között szerepel a program során megszerzett ismeretek átadása és felhasználása saját környezetük fejlesztésére, a program témájához illeszkedő alap- vagy akár szakmai tudással rendelkeznek, valamint készek a program népszerűsítésére közösségi felületeiken, ill. kommunikációs csatornákon.

Projektünkben egy nagyon sokszínű, eltérő hátterű és tapasztalattal rendelkező közösség alakulhat ki német, román és magyar résztvevőkkel, akik már most jelzik felénk nyitottságukat és szándékukat, hogy tanuljanak a természetről, egymástól és tőlünk. Projektünk célja, hogy ennek a sokszínű társadalomnak lehetőséget adjunk a fejlődésre a közös nyelv tanulásában, ez pedig a környezettudatosság nyelve. Megfelelő hozzáállással és szaktudással a természet patikája állhat rendelkezésükre, megtanulhatják, hogyan óvjuk, védjük környezetünket itt az Őrségben, és cserébe mit kaphatunk érte. Kollégáink tájékozódhatnak a különböző nemzetiségű fiatalok természethez való viszonyulásáról, és szükség esetén segíthetik őket a helyes irányba terelésben, új gyakorlati, elméleti ismeretek elsajátításában.

ERASMUS+ Európai Zöld Öv Természetismereti Ifjúsági Csere Program 2022.07.24-30. 
ERASMUS+ Nature Conservation Youth Exchange Programme Along the European Green Belt 24-30.07.2022.


9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu