DaRe To Connect - Élőhelyek összekapcsolása

A Duna Régió ökológiai összeköttetéseinek fejlesztése Natura 2000 területek egymáshoz kapcsolásával az Európai Zöld Öv mentén.

Az Európai Zöld Öv egy rendkívüli ökológia hálózat és élő történeti táj a korábbi Vasfüggöny mentén. Az INTERREG Duna Transznacionális Program területén a Zöld Öv 10 országot köt össze, mint a Páneurópai ökológiai hálózatgerince, mely jelentősen hozzájárulhat az Európai Unió zöld infrastruktúrájához, valamint a “Transzeurópai Hálózat a Zöld Infrastruktúráért” munkájához. Sajnos a Zöld Öv mentén még mindig találhatunk nem megfelelő módon, vagy mértékben összekapcsolt élőhelyeket és értékes tájakat. A projekt fő célkitűzése az EU Duna Régió Stratégiájának kivitelezése, a Zöld Öv összekapcsolhatóságának területén történő nemzetközi fejlesztések révén, melyek fenntartanák és fejlesztenék a jelenlegi ökoszisztémát és annak szolgáltatásait.

Egy új térinformatikai technológia révén a projekt során meghatározásra kerülnek majd lehetséges ökológiai folyosók nemzetközi és regionális szinteken a Natura 2000 területek között, melynek adatait részben az EU-Copernicus (Sentinel) földmegfigyelő programja biztosítja. A további lépések során a project konkrét útmutatásokkal és ajánlásokkal fogja segíteni a Natura 2000 területeket helyi és regionális szinten összekötő ökológiai folyosók tervezését és kialakítását, a kísérleti (“pilot”) tevékenységekből származó információk alapján. Az Őrségi Nemzeti Park kísérleti területként („pilot area”) is részt vesz a projektben, így részünkről kiemelten fontos a jó megvalósítás.

Az eredményeket a “Duna Régió Zöld Öve 2030” stratégiai elképzelésen keresztül használják fel majd, a nemzeti szintű politikai érdekeltek támogatásával. A felelős állami szervek és civil szervezetek kapacitásának javítása egyenes út a problémák jobb megértéséhez, tudáscseréhez, az együttműködés sikeréhez.
A projektben való részvétel és a kölcsönös tanulás növelni fogja a projekt partnerek munkatársainak, illetve a projektbe bevont egyéb intézmények egyéni kapacitását, amely nagymértékben hozzájárul majd az Európai Zöld Öv további fejlesztéséhez a Duna Transznacionális Együttműködési Program területén.

A prokjekt során az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tervezi a Vas megyére eső Országos Ökológiai Hálózat területek pontosítását és fejlesztését, valamint a Goričko Natúrpark (Szlovénia) területén található és magyarországi gyepek összekötését.

Teljes költségvetés: 2 086 654 Euro

ŐNPI:  295 215 Euro

Projekt időtartama: 2018. június 1. - 2021. május 31.

A "D2C" az Európai Unió alapjai által társfinanszírozott projekt (ERFA, IPA)

Vezető partner:
Bavarian branch of BUND, Friends of the Earth Germany, BUND Project Office Green Belt (Németország)
https://www.bund.net/gruenes-band

Parnerek:
Ametyst – Non-Governmental Association (Csehország)

Environment Agency Austria (Ausztria)
http://www.umweltbundesamt.at/en/

University Vienna, Division of Conservation Biology, Vegetation Ecology and Landscape Ecology, Faculty Centre of Biodiversity (Ausztria)
http://cvl.univie.ac.at/department

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 
http://www.ddnp.hu

Iron Gates Nature Park Administration (Románia)
http://www.pnportiledefier.ro

Public institution for management of protected parts of nature and ecological network in Virovitica Podravina county (Horvátország)

Ekopolis Foundation (Szlovákia)
http://www.ekopolis.sk/en

State Nature Conservancy of the Slovak Republic (SOPSR) (Szlovákia)
http://www.sopsr.sk/web

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu