Szarvasmarha istállóépület létesítése

KEOP-3.2.0/11-2012-0028

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ezen pályázat keretében egy komplett, jól felszerelt, 100 férőhelyes szarvasmarha istálló létesítését valósította meg.

A beruházást az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja 248 millió forinttal támogatta. A beruházással megvalósított istálló, hozzájárul a szarvasmarha létszám bővítéséhez.


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2003-óta tart magyar tarka marhát. Az igazgatóság saját állományával hozzájárul a fajta génmentéséhez, és fenntartásához. Az istállóban több elkülönített tér lett kialakítva, mint például az ellető tér vagy a borjúfalu, ahova ellés után 4-5 nappal kerülnek az anyaállattal együtt, majd onnan a termelőtérbe.

A személyzet megfelelő kiszolgálásának érdekében szociális blokk is kialakításra került a főépületben, ez szolgálja a megfelelő körülményeket a humán erőforrás számára is. A projekt segítségével a sikeres beruházás eredményeként az Igazgatóság állatlétszám bővítési céljainak infrastrukturális feltételei adottak. Az új épület lehetővé teszi egy minden téren kielégítő és modern természetvédelmi célú állattartás megvalósítását, mind humán, mind állategészségügyi szempontból.

A gyarapodó létszámú legelő állatállomány egyre több gyepterület szénáját tudja hasznosítani, melynek következtében ápoltabb, virágos rétekben egyre gazdagabb lesz az őrségi táj. A legelő állatoknak köszönhetően meg tudjuk őrizni az őrségi táj értékeit és harmóniáját, amellyel a pihenni vágyóknak a teljes kikapcsolódás, feltöltődés lehetőségét biztosítja az Őrségi Nemzeti Park.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu