Kétéltű terelőfal és ökológiai átjáró

„Komplex élőhely rekonstrukciós tevékenység az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén – 6. beruházási elem Ökológiai átjárók és terelőfalak létesítése a Szentgotthárd máriaújfalui Hársas-tó menti közút térségében”
KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0005

Kétéltű terelőfal és ökológiai átjárók létesítése

A 2011. novemberében zárult projekt segítségével egy évtizedes természetvédelmi probléma megoldására került sor. Szentgotthárd-Máriaújfaluban a Hársas-tó menti közúton a gépkocsik tavasszal és ősszel tömegesen gázolták halálra a szaporodó-, illetve telelőhelyükre az úton keresztül vonuló barna varangyokat. Az állatok szaporodó-helyként használják a mesterséges tavat, a telet pedig a tavat körülvevő erdőkben töltik. A tó és az erdő között húzódó közúton való biztonságos átkelésüket az elmúlt évtizedben az igazgatóság munkatársai, valamint önkéntesek végezték: kézi erővel, vödrökbe gyűjtve vitték át a békákat a túloldalra. A most lezárult projekt végleges megoldást biztosít a kétéltűeket veszélyeztető problémára. A projekt segítségével mintegy 1,5 km hosszban kétéltű terelőfalat építettünk az út két oldalán, amely megakadályozza, hogy az állatok az útra jussanak. A terelőfalakat az úttest alatt épített, 12 db kétéltű átjáró köti össze a védett állatok zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.

A 2012. évi tavaszi békavonuláskor Igazgatóságunk monitoring tevékenység kiértékelése teljes sikert könyvelt el: az úttesten nem került elő elhullott egyed, a barna varangyok sértetlenül jutottak el szaporodóhelyükig. A monitoring tevékenység folytatódik az elkövetkező években is.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu