Muraközi pajta

Őriszentpéteren barangolva, a Harmatfű Természetiskola udvarán található egy az autentikus őrségi lábas pajtákat idéző épület, a muraközi tanterem.

Ide betérve játékos módon tudhatunk meg sok érdekes információt a klasszikus magyar hidegvérű ló tájfajtájáról, a muraközi lóról. A muraközi ló a délnyugatmagyarországi Muraközről kapta a nevét. Ez a tájfajta hazánk géntartalék értékű hidegvérű lova, mely kis testtömegű, finom testfelépítésű, gyors mozgású, és kitartó munkavégzésű. A 2000-es évek elejére szinte teljesen eltűnt, majd 2003-ban az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai elkezdték összegyűjteni a fajta tulajdonságait leginkább őrző egyedeket. Mára egy stabil muraközi ménessel rendelkezik az igazgatóság, mely a Vas Megyei Értéktárba is bekerült. A tanteremben a lovak általános jellemzőiről is olvashatunk: egyaránt megismerhetjük őseiket, formai tulajdonságaikat, testtájaikat, ápolási szükségleteiket. Mivel általában igavonó állatként hasznosították a muraközieket, ezért a vontatott járműtípusok is bemutatásra kerülnek. Egy hagyományos őrségi mesterség, a fazekasság is szerves része a bemutatóegységnek: a terem társasjátékát végigjátszva pedig egy őrségi gerencsér bőrébe bújva járhatjuk be klasszikus kereskedelmi útvonalukat Somogy megyéig.

Megközelíthetőség:

Őriszentpéter, Siskaszer 26/A
46°51'03.3"N 16°24'34.1"E

Nyitvatartás:
A muraközi tanterem előzetes bejelentkezést követően látogatható. Információ és bejelentkezés: 94/548-034; turisztika.orseg@onpi.hu.

A Muraközi tanterem a „Természetvédelmi rendeltetésű területek muraközi lóval történő kezeléséhez szükséges istálló és kiszolgáló létesítmények fejlesztése az Őrségi Nemzeti Parkban” -
KEHOP-4.1.0-15-2015-00001 projekt keretében került megvalósításra.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu