Őrségi Népi Műemlékegyüttes - Pityerszeri Skanzen

A Szalafő Pityerszeren található Őrségi Népi Műemlékegyüttes egy kis gyöngyszem, ahol kis időutazásban lehet részünk: a 200-300 éves, eredeti helyükön fennmaradt lakóházak és melléképületek a mai napig jól mintázzák az Őrségre jellemző szeres településszerkezetet.


Szalafő Pityerszeren minden korosztály megtalálhatja az ideális elfoglaltságot: a 200-300 éves boronafalú lakóházakba tekintve megismerkedhetünk az őrségi hagyományokkal, őseink életmódjával, melléképületeikben a gazdálkodás eszközeit láthatjuk testközelből. Bemutatóhelyünkön háziállatok, játszótér és fedett játszópajta várja a legfiatalabb korosztályt. A falumúzeum területét több tanösvény is érinti, ezek bejárásával jobban megismerhetjük a környéket. A pénztár épületében nemzeti parki ajándékbolt is található. 

Megközelíthetőség:

Szalafő, Pityerszer 12.
GPS: 46°51'53.0"N 16°20'23.2"E

Nyitvatartás:

március 15. - május 31.: hétfő - vasárnap 10.00 - 17.00
június 1. - augusztus 31.: hétfő - vasárnap 10.00 - 18.00
szeptember 1. - november 3.: hétfő - vasárnap 10.00 - 17.00

Elérhetőség:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság - Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Tel.: +36-94/548-034
E-mail: turisztika.orseg@onpi.hu

Facebook - Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Belépődíjak
Felnőtt 1.200 Ft/fő
Felnőtt csoportos 1.100 Ft/fő
Diák/nyugdíjas 800 Ft/fő
Pedagógus 750 Ft/fő
Óvodás (3 éves kor felett) 400 Ft/fő
Regisztrációs jegy* 100 Ft/fő


Mosdó használat belépőjeggyel: ingyenes
Mosdó használat belépőjegy nélkül: 200 Ft

Pedagógus kedvezmény igénybevétele a pedagógus igazolvány felmutatásáva lehetséges.
* Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak:
- fogyatékkal élők 1 fő kísérővel,
- 3 éven aluli gyermekek,
- a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagsági kártyájával rendelkező családok esetében a harmadik és további 14 év alatti gyermekek,
- diák csoporttal érkező pedagógusok (minden 15 fő után 1 fő),
- az ŐNPI-nál, más nemzeti park igazgatóságnál és az Agrárminisztériumban dolgozó kollégák és közeli hozzátartozóik.

BANKKÁRTYÁS FIZETÉSI LEHETŐSÉG

SZÉCHENYI PIHENŐKÁRTYA ELFOGADÓHELY
(OTP, MKB és K&H kártyát egyaránt elfogadunk.)

Kézműves foglalkozásaink

Minimum 8 fő résztvevő esetén az alábbi kézműves és természetismereti foglalkozások igényelhetők előzetes bejelentkezés alapján, melyet legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt kérünk jelezni.  

Kerek-perec készítés
900 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során az őrségi "hőkkönsütt" kerek perec készítését próbálhatják ki a résztvevők. A perec különlegessége a kelt tészta formázásában van. Az elkészült pereceket hagyományos kemencében sütjük meg, melyet aztán a résztvevők elvihetnek magukkal (1 fő 1 darabot). 

Mézeskalács díszítés
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során a mézeskalács tésztát különböző formákban szaggatják ki a résztvevők, majd kedvükre díszíthetik aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal. Az elkészült süteményeket hagyományos többfunkciós, mászókéményes kemencében sütjük meg, melyet aztán a résztvevők elvihetnek magukkal (1 fő 3 darabot).

Só-liszt gyurma készítés
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során közösen készítünk sóból, lisztből és vízből alapanyagot, amelyből medált, díszt vagy akár kis figurákat is készíthetnek a résztvevők. Az elkészült alkotásokat mindenki haza is viheti.

Hűtőmágnes készítés
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során kisebb fa korongokat díszíthetnek a résztvevők különböző természetes anyagokkal. A korong hátoldalára mágnest ragasztunk és a kész hűtőmágnest mindenki haza is viheti.

Fazekas korongozás
800 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során megismerkedhetnek az őrségi fazekasság jellegzetességeivel, a különleges és csak az Őrségre jellemző balos korong működésével. A saját kezüleg készült alkotásokat a résztvevők elvihetik magukkal.

Fazekas bemutató
20.000 Ft/csoport/alkalom
A bemutató korongozás során megismerkedhetnek az őrségi fazekasság jellegzetességeivel, a különleges és csak az Őrségre jellemző balos korong működésével.

Íjászkodás
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során az ősmagyar reflexíj használatát tanulhatják meg és próbálhatják ki a résztvevők (egy alkalom: 5 lövés/fő).

Hagyományos tökmagolaj sajtolás
25 000 Ft/csoport/alkalom
A foglalkozás során az Őrség aranyának is mondott tökmagolaj készítésének hagyományos, kézi erővel történő sajtolását mutatjuk be egészen a tökmag-darálék begyúrásától a pirításon át a préselésig. A kipréselt, 100%-os tökmagolajat a résztvevők kenyérkockákkal megkóstolhatják.

Kincskereső játék
700 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás elsősorban általános iskolai korosztálynak ajánlott. A kincskeresők egy kincses térkép alapján kell, hogy eljussanak az állomásokra. Az állomásokon különféle logikai és ügyességi feladatokat kell teljesíteniük. A játék végén a résztvevők apró jutalomban részesülnek.

Népi játékok
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozások során a résztvevők kipróbálhatják a régi idők játékait, úgymint a holland biliárdot, a karikadobálót, a sítalpas lépegetőt, a konzervdobálót és a golyóvezetőt.

Kötélverés
600 Ft/fő/alkalom
A foglalkozás során a résztvevők fonalból "kötelet" (karperecet) készítenek a kötélverőgép segítségével.

Tárlatvezetés: csoportoknak előzetes bejelentkezéssel ingyenes.

Vezetett séta az európai bölényekhez: 10.000 Ft/csoport

Információ és megrendelés:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
9941 Őriszentpéter, Városszer 57.
Tel.: +36-30/520-2435; +36-94/548-034
Email: turisztika.orseg@onpi.hu
Facebook

Tárlatvezető alkalmazásunk segítségével akár egyénileg is felfedezheti a műemlékegyüttes épületeit. Nincs szükség másra, csak egy okostelefonra, és az Őrségi Nemzeti Park applikációra, mely a következő áruházakból letölthető:

Play Áruház - Őrségi Nemzeti Park

Apple Store - Őrségi Nemzeti Park


További látnivalók, kikapcsolódási lehetőségek

Európai bölények és eurázsiai vadlovak
A műemlékegyüttestől Hodos (Szlovénia) irányába indulva kis sétával megközelíthető a Bölényles kilátó, ahol élőben megcsodálhatóak ezek a nagytestű legelő állatok. 

Zöld Park Pityerszeren "Mozgás a múltban"
A műemlékegyüttes játszótere szinte kizárólag fából, és egyéb természetes anyagokból készültek. Egyedi játékok várják a gyerekes családokat, gyerekcsoportokat. Ingyenesen látogatható.

A Zöld Park létrehozása az INTERREG V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló SIHU18 - Green Exercise ("Aktív turisztikai termékek fejlesztése a szlovén-magyar határtérség kulturális és természeti öröksége ismertségének növelése érdekében") projekt támogatásával valósult meg.

Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény
A kaszálógyümölcsösök kialakulásának történetét, hasznát, értékes, ősi gyümölcsfajtákat, a gyümölcsösben és a ház körül élő- és búvóhelyet találó álatokkal ismerkedhetünk, ha végigjárjuk a műemlékegyüttes területén található kb. 300 méter hosszú interaktív tanösvényt.

A müemlékegyüttestől induló tanösvények:
- Felsőszeri tanösvény
- Körtike tanösvény

A múzeum területén színvonalas Szatócsbolt működik, valamint a széles gasztronómiai kínálattal rendelkező Pityerszeri Csárda házias, hideg-meleg ételekkel várja a vendégeket.

WiFi
A műemlékegyüttes területén szabadon hozzáférhető vezeték nélküli internet csatlakozási lehetőséggel rendelkezünk, így könnyedén letölthető a tárlatvezető okostelefon alkalmazásunk Android, és iOS telefonra egyaránt.

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu