Beszámoló a XX. Őrségi Tökfesztivál Szalafő-Pityerszeri rendezvényről

2024. szeptember 21-22.-én került megrendezésre az idén jubileumi, XX. Őrségi Tökfesztivál, melynek elmaradhatatlan része volt Szalafőn, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes helyszíne.

Munkatársaink ebből az alkalomból túrákkal, természetismereti vetélkedővel, tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal, kulturális programokkal, labirintusjátékkal készültek az oda érkező látogatók számára.  A reggel az erdei túrával indult, ahol Baráth Norbert természetvédelmi őrrel ismerhették meg az érdeklődők a Szalafő közeli erdők élővilágát. A bölény- és vadlóles programok alkalmával a műemlékegyütteshez közeli bemutatóhelyen Tóth Mihály természetvédelmi őr segítségével ismerkedhettek a kirándulók az Európai bölényekkel.

Mindig nagyon népszerű programelem a Csikasszal, a nádifarkassal való találkozás, akit felnevelője, Gruber Ágnes természetvédelmi őr mutatott be a közönségnek. Aki érdeklődik a helyi gyümölcsfajták iránt, részt vehetett Nagy Dániel munkatársunk kalauzolásával vezetett sétán a Műemlékegyüttes kaszálógyümölcsösében. 

Egész nap lehetőség volt kipróbálni a szalmabálákból készült labirintust, melyet feladatokkal tettünk izgalmasabbá, illetve adott időpontokban a családok akár vetélkedhettek is az útvesztőben.

Természetismereti vetélkedőnk során 5 állomáson keresztül ismerkedhettek a gyerekek a vadmacskákkal, gyógynövényekkel, éjszakai állatokkal, valamint az állatnyomokkal. 

Látogatóinknak lehetősége volt tárlatvezetések keretén belül megismerni a Műemlékegyüttes házcsoportjait, betekintést nyerve a régi idők életébe. Vendégeink részt vehettek tökmagolaj sajtolási bemutatón, majd a kipréselt olajat akár meg is kóstolhatták. A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal kedveskedtünk, gipszfigurákat festhettek, vagy akár a saját töklámpásukat is kifaraghatták.  

A színpadunkon egymást érték a kulturális programok. Nyitásként a Móka Palota zenés műsorral szórakoztatta a legkisebbeket, majd hatalmas szappanbuborékokkal kápráztatták el őket. A Ziránó Bábszínház Babszem Jankó előadásával még mindig a kisgyermekeknek kedveztünk, érdeklődve figyelték a bábelőadást. Később a népzene és a néptánc vette át a főszerepet a színpadon. Először Gubinecz Ákos és zenekara előadását hallgathattuk meg, majd a zalalövői Ezüstlile Néptánccsoport előadását láthattuk. A színpadi műsorok sora a Kajárpéci Vízirevű szórakoztató műsorával zárultak. 

Bízva benne, hogy jól érzetétek magatokat, jövőre is visszavárunk mindenkit!

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu