Szombathelyről érkeznek az önkéntes kezek

Tavaly szeptemberben a Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 10. osztályos tanulói negyedik alkalommal érkeztek az Őrségi Nemzeti Parkba két hetes természetvédelmi kezelői gyakorlatuk elvégzése érdekében. Ittlétük célja, hogy a gyakorlati munka során részt vegyenek a Nemzeti Park feladatellátásában és elősegítsék a természeti értékek megőrzését.

Őriszentpéteren található egy védett fajokban bővelkedő rét, melynek kezelésére kiemelt figyelmet fordítottunk az elmúlt két évben. A gyepszegélyek megtisztításával idén a gyakornokok is hozzájárultak a helyreállításához, ugyanis a néhol keskeny réten a gépi kaszálás eddig nehézkes volt. Egy szalafői erdőrészletben másfél hektáron sikerült elvégezni a fiatal erdő sorápolását kollégáink felügyelete mellett. Ennek során a tölgy facsemetéket igyekeztünk előnyhöz juttatni a konkurens fajok szelektív visszaszorítása révén, hogy a kívánt összetételű, változatos erdő alakuljon ki. A szőcei tőzegmohás lápréten több mint egy hektár területről hordtuk le kézi erővel a lekaszált szénát. Ezeken az értékes réteken a talajadottságok nem teszik lehetővé a gépi lehordást, így a kézi munkaerő nélkülözhetetlen a terület fenntartása során.

Több éve tartó együttműködésünk során kollégáink szakmai ismereteket adnak át a hozzánk érkező gyakornokoknak, ennek eredményeként megismerik a természetvédelmi munka gyakorlati megvalósítását, lényegét és céljait, továbbá megtapasztalják a fizikai munkavégzés valóságát, nehézségeit és örömeit. 

Igazgatóságunk a fent felsorolt példákon kívül megannyi helyszínen kapott hasznos segítséget egy-egy komoly munkaerőt igénylő, speciális természetvédelmi feladat ellátásához. Többek között együtt dolgoztunk becserjésedett gyepterületek megtisztításában, hogy ezt követően újra legelőként vagy kaszálóként tudjuk hasznosítani megőrzendő területeinket, gondoztuk a tájfajtákat őrző gyümölcsöskertjeinket, hogy fáink egészségesek és hosszú életűek legyenek, karbantartottuk tanösvényeinket, hogy az ide látogatók megfelelő környezetben ismerhessék meg védett területeinket.

Reméljük, ha a gyakornokok évekkel később visszalátogatnak az Őrségi Nemzeti Parkba, akkor maguk is megtapasztalják munkájuk eredményét, addigis várjuk évről-évre érkező csoportjaikat az újabb közös munka érdekében!

 

Baráth Norbert

természetvédelmi területfelügyelő

9941 Őriszentpéter, Városszer 57. • +36 94 548-036 • onpi@onpi.hu